[פורסם במקור ב-27/09/2021]
קיבלתי במתנה מחשב 386 בן 30 בערך. הוא נדלק, אבל צעק על בעיה עם ה-CMOS. זו בעיה ידועה: תוכן ה-CMOS נשמר ע״י סוללה, אורך החיים של הסוללות האלו היה מרשים אבל אפילו בשבילן 30 שנה זה הרבה :-) הבעיה היא שהסוללה במחשב הספציפי הזה היא אינטגרלית בתוך מודול ה-RTC (שעון זמן-אמיתי), שהוא בעצמו רכיב שכבר לא מיוצר.

מצאתי ביוטיוב סרטוני הדרכה איך לחשוף את המגעים הפנימיים של הסוללה בתוך הרכיב ולחבר אליה בית סוללה חיצוני:
אחרי כמה דקות עבודה עם דרמל נחשפו המגעים. אחרי עוד כמה דקות של הלחמה, בית סוללה עם סוללת CR2032 היה מחובר אל הרכיב פג-התוקף. וככה זה נראה מותקן בחזרה על לוח האם:

לאחר עוד מעבר ב-BIOS Setup, כיוון התאריך והשעה והגדרת כונן הדיסקטים, נשאר לבצע הגדרה ידנית של הפרמטרים של הכונן הקשיח - זה עוד מלפני עידן הזיהוי האוטומטי... את הפרטים העתקתי מהמדבקה שעל הכונן. שימו לב לנפח הכונן הקשיח...

וראו איזה פלא, המחשב נדלק ועולה! המחשב עולה למשהו שנקרא PowerMenu ונותן תפריט הפעלה. שימו לב לבאג-2000 בפינה השמאלית העליונה - השנה היא 2021 אבל התוכנה הזו לא תוכננה לפעול כל כך רחוק בעתיד והציגה את התאריך כתוצאת חיסור מ-1900 :-)

ועכשיו סקירה קצרה של התוכנות שמצאתי על המחשב: בראש ובראשונה, ותיקי הז׳אנר יזהו ויאהבו את Norton Commander, שדורות רבים של ילדי-PC גדלו עליו.

פרט התוכנה הכי מעניין היה תוכנת ״בזקום״ שנועדה להתחבר אל השירותים הדיגיטליים המוקדמים ביותר של בזק, לדעתי עוד טרם עידן האינטרנט. אאל״ט, 133 הוביל לחיבור אל רשת ה-X.25 שחיברה מחשבים בכל העולם.


מצאתי גם משחק בשם CD-MAN, שלא זכור לי כל-כך ונראה כמו ואריאציה על פאק-מן:

התמונה הבאה מראה הודעה שהוצמדה למשחק פרוץ. בתקופה ההיא, טרום האינטרנט, היו שרתי BBS ודרכם אנשים היו מחליפים תוכנות (מועתקות, כמובן). אלו שהיו פורצים אותן היו מצמידים לוגו והודעת קרדיט. אם מישהו מכיר את ירון גור, הוא מוזמן לעדכן אותו :-)

המשחק הבא הוא אחת מהקלאסיקות שכנראה כל מי שגדל בתקופה ההיא מכיר - טטריס:


ואחרונה חביבה: על המחשב מותקנת גם אחת מהוריו המוקדמים של ה-Excel. השושלת ארוכה וכללה תוכנות כמו Lotus 123 ועוד. במקרה שלנו, מדובר ב-Quattro Pro:

פרוייקטון שחזור קצר ונחמד :-) המחשב יעבור אל המדף וישמש אותי בעתיד לפעולות שדורשות מחשב מספיק ישן.
תודה על הקריאה!
Comments