top of page
חיפוש

לוח אם מסתורי וקללת ה-VARTA

Inbar Raz

[נכתב במקור ב-19/08/2022]


אחד הדברים הכי מחממי לב מאז שהתחלתי לאסוף ולשחזר מחשבים הוא שככל שאני מספר ליותר אנשים על התחביב שלי, כך יותר מהם ממש מחפשים לעזור ושולחים לי כל מיני טיפים על ציוד שעומד למכירה או זריקה. לפעמים, הם גם תורמים לי את הציוד בעצמם.


כזה היה המקרה הפעם. אבא של חבר רצה להיפטר ממחשב ישן שישב אצלו במשרד הרבה שנים וכבר לא היה בשימוש. זו היתה התמונה שקיבלתי:



מייד ראיתי שזה מחשב שיעניין אותי! העובדה שיש לו כונן 5.25" - היא לבדה כבר הספיקה. קפצתי למשרד שברחוב קרליבך בתל-אביב ואספתי את המחשב, המסך והמקלדת.


ניכר היה שהמחשב ישן ושהמסך שעמד עליו כלל רגליות שידעו ימים טובים יותר (לפני שהיגרו חלקית אל המארז של המחשב):



כמה דקות של עבודה עם ספריי ניקוי חלונות ולאחריו אלכוהול %99 (חברו הטוב ביותר של המשחזר) פתרו את חלק הארי של הבעיה ולכל הפחות הפכו את המכסה ללא-דביק:



פתיחה ראשונה של המארז מגלה, באופן לא מפתיע, די הרבה טינופת:



הסרתי את כל ה-peripherals (כוננים, כרטיסים וכולי) ואת ספק הכח ובחנתי את לוח האם מקרוב:



הפתעה! מדובר בלוח אם עם מעבד של AMD ולא של אינטל. לא Unheard of אבל עדיין פחות נפוץ. החלטתי להסיר את מדבקת האחריות מ-07/10/1993 כי, ובכן, המחשב כבר לא באחריות...



אז מה יש לנו כאן? מעבד 80386DX-40 מתוצרת AMD. לא רע בכלל! את לוח האם לא הצלחתי לזהות אבל לזה נחזור מאוחר יותר.


השלב הבא הוא לטפל בסרטן ה-VARTA. אלו הסוללות הנטענות שמשמשות לגיבוי נתוני ה-CMOS, אך הן ידועות לשמצה בזכות נטייתן להתחיל לדלוף ולשחרר חמצה שמאכלת את הלוח ואת הרכיבים הסובבים.


כבר במבט ראשון אפשר לראות שהתהליך החל (שימו לב לצידי הסוללה):



למרבה המזל, הנזק היה מוגבל מאד ובעצם התרכז רק באיזור אחד המגעים:



אחרי גירוד שטחי של שכבת הקורוזיה העליונה, עוברים לעזרו הטוב ביותר של המשחזר כנגד קורוזיה:



ככה זה נראה בעת הפעולה:



מכיוון שהחומץ מכיל בעצמו גם מים, חשוב לנקות אחריו עם אלכוהול %99, כדי לוודא שתהליך הקורוזיה לא ממשיך ברקע. אחרי ניקוי עם אלכוהול אפשר לראות שבסה״כ המצב הוא טוב ויצאנו בזול:



על-מנת להחזיר את המעגל לחיים, נדרש מקור מתח כלשהו כדי לשמור על תוכן ה-CMOS בזמן שהמחשב כבוי. מכיוון שמעגל הטעינה שעל הלוח תוכנן לסוללה שכבר לא מיוצרת (ואפילו אם היתה מיוצרת לא הייתי רוצה לשים אחת פה שוב), הפרקטיקה הנפוצה היא להחליף את הסוללה הנטענת בתושבת ובסוללת CR2032 סטנדרטית, שמספקת את המתח הדרוש וקלה להחלפה:



אבל זה עדיין משאיר לנו בעיה: לוח האם לא יודע שהסוללה החדשה אינה נטענת והוא ינסה להטעין אותה. סוללות שאינן נטענות לא מגיבות יפה לניסיונות הטענה: במקרה הטוב זה מקצר להן את החיים, במקרה הרע הן יכולות לעלות באש או להתפוצץ. הפיתרון הוא לחבר דיודה בטור עם התושבת ולמנוע את ניסיון ההטענה:



וכך נראה הלוח לאחר סיום ההתקנה:



בחרתי להשאיר את זה ככה מכיוון שהתושבת החדשה רחבה יותר מהמקום שיש על לוח האם ולא רציתי לייצר לחץ על המגעים או סתם להפוך את הגישה ללא נוחה. בזה הסתיים שלב השיפוץ.


 

השלב הבא היה לנסות לזהות את לוח האם, על-מנת להצליח למצוא תיעוד שלו. זה חשוב כדי לוודא שכל ה-Jumpers מכוונים לערכים הנכונים. למשל, הזמנתי עבור הלוח מעבד עזר 80387 וייתכן שיש לשנות ערכי Jumpers כדי שהוא ייתמך.


השתמשתי בטוויטר כדי לבקש עזרה:



קיבלתי הכוונה מסויימת אבל היא קידמה אותי רק במעט. ואז, פניתי אל טכניקה שהיא אמנם מאד מייגעת אבל כבר הביאה תוצאות בעבר: שימוש ב-Google Image search. הכנסתי במחרוזת החיפוש את המעט שידעתי על הלוח ועברתי על פני מאות תמונות של לוחות אם.


אחת התוצאות היתה מספיק קרובה, והביאה אותי לאתר בשם The Retro Web:



היה שם עמוד עם פרטים מאד דומים, אבל לא מספיק. החלטתי לשלוח אליהם מייל ולראות אם הם יוכלו לעזור לי:


להפתעתי, נעניתי בתוך פחות משעה:


הבנתי שנפלתי על לוח יחסית נדיר. השתמשתי ב-TL866II Plus שלי כדי לקרוא את התוכן של רכיב ה-BIOS ושלחתי אותו בחזרה אל Enrico. הוא ענה לי שאין להם פרטים על הלוח הזה ולכן הם הוסיפו אותו לבסיס הנתונים שלהם ועכשיו יש לו עמוד משלו:



לצערו של Enrico, לא היה להם תיעוד של הלוח :-( טוב, לפחות תרמתי קצת בחזרה לקהילה!


הפרוייקט הסתיים בהצלחה חלקית: לוח האם שוחזר וחזר לעבוד, אבל אין לי את התיעוד שלו. יש לי תיעוד של לוחות דומים ואם אצטרך לעשות שינויים, אולי יהיה פה עניין של ניסוי וטעייה, אבל ככה לומדים.


תןדה על הקריאה!

 
 
 

1 Comment


itsshalev
Jan 06, 2023

כל הכבוד על התרומה לThe Retro Web, כל דבר קטן עוזר לדאטאבייס שלהם.

לוח 386DX מאוחר ודי חמוד, אם לBaby AT היה אח קטן - הלוח הזה היה נופל בקטגוריה. :-)

Like

על הבלוג

שמי ענבר רז. עם כניסת הקורונה לחיינו בשנת 2020 התחלתי תחביב חדש: איסוף ושחזור מחשבי רטרו. השאיפה היא להחזיר כמה שיותר מהם למצב עובד :-)

 

מכיוון שלא חסרים משאבים בתחום בשפה האנגלית, בחרתי דווקא לכתוב בעברית לטובת הקוראים המקומיים.

רשתות חברתיות

הרשמה

אם אתם רוצים לקבל עדכון בכל פעם שאני מפרסם פוסט חדש, אז אתם מוזמנים להירשם.

תודה על ההרשמה!

© 2022 by Inbar Raz. Powered and secured by Wix

bottom of page